Wist je dat je doormiddel van beloning je paard iets kan leren?

Om je paard iets onder het zadel aan te leren is het van groots belang dat er na het geven van het juiste antwoord een beloning volgt.
Zodra je paard een goed antwoord heeft gegeven op de gevraagde hulp, beloon je je paard onmiddellijk door bv. de druk weg te nemen, te ontspannen of hand en been hulpen weg te laten.

Dat werkt als volgt, je wil je paard bv. leren om op je beenhulp naar voren te gaan. Je geeft de hulp, als het paard nog niet reageert dan geef je de hulp duidelijker, reageert je paard dan beloon je hem door de hulp, de druk van de beenhulp, weg te laten.

Of bv stelling vragen. De ruiter geeft de teugel hulp, reageert het paard nog niet dan wordt de hulp vergroot, reageert het paard dan wordt de teugel druk weg gelaten. De hand van de ruiter ontspant of staat toe.

Het paard moet leren om een verband te leggen tussen de hulp van de ruiter en het gewenste antwoord op die hulp. En dat gaat sneller door belonen. Het paard wil het liefste van de druk af en pleziert zich zelf dus als hij het juiste antwoord geeft.

Belangrijk is dat je maar enkele seconde hebt om het paard voor het juiste antwoord te belonen. Doe je dit te laat dan heeft het paard geen associatie meer met het juiste geven antwoord. Het kan zelfs zo zijn dat je per ongeluk je paard voor iets anders beloont als je te laat bent. Het paard gaat bv. Vlot vooruit voor je beenhulp. Het paard gaat na een paar passen alweer trager lopen, de beloning komt nu pas. Helaas weet het paard nu niet meer dat de beloning voor het juist reageren op het been is maar zal nu denken dat hij wordt beloont voor het trager lopen. Dus juiste timing voor je beloning is erg belangrijk!

Het is dus belangrijk om de beloning zo snel mogelijk na het juiste antwoord te geven. Geef een beloning wat ook daadwerkelijk een beloning voor je paard is. Je paard keihard op zijn hals kloppen is voor het paard geen beloning. Het zal eerder spanning dan ontspanning teweeg brengen.
Een fijne beloning voor je paard moet dus ontspanning teweeg brengen en dat kan  door het weg laten van de hulp maar ook even een kriebel op de schoft, met een zachte stem tegen hem praten, een pauze in lassen, de hals laten strekken of even de druk eraf door bv het in verlichte zit en hals iets te laten strekken te laten lopen.

Je paard doormiddel van voer iets leren is ook een zeer effectieve manier. Maar omdat het tijdens het rijden te lang duurt om je paard iets te geven ( je paard moet eerst stil gaan staan en zal denken dat hij beloont wordt voor het stoppen of stilstaan) is dit geen handige manier.
Alhoewel mijn paarden altijd na het rijden even een snoepje krijgen.. dat is vooral voor mijn eigen gevoel en de paarden.. die vinden het niet erg😄😄