Saskia

Over Saskia

Ik ben opgegroeid op de Hofstede. Sinds mijn 3e rijd ik al paard. Eerst op die van andere mensen en later op mijn eigen pony. Naast dat ik het rijden van paarden heel leuk vind, was ik ook al jong in de weer om ook andere mensen te leren rijden. Op 12 jarige leeftijd gaf ik les aan kinderen, op onze shetlander. Doordat ik wedstrijden ging rijden kreeg ik meer naamsbekendheid, waardoor ik op mijn 19e mijn eerste klanten buiten de deur kreeg.

Mijn doel is om jouw en je paard te helpen in hun ontwikkeling. Het wordt voor je paard steeds comfortabeler naarmate jij als ruiter beter leert rijden. Het is gaaf om te merken dat je je paard steeds beter gaan leren begrijpen. Zowel lichamelijk als mentaal moet jouw paard zich lekker voelen, al staan die twee natuurlijk met elkaar in verbinding. Je paard is geen robot. Je moet echt luisteren naar wat je paard te vertellen heeft. Mensen geven vaak de schuld aan het paard, terwijl het tekortkomingen van de ruiter zijn. Pas als je je openstelt en weet waar je eigen knelpunten zitten, dán kan je eraan werken

Daarbij moeten je als ruiter echt leren om consequent te zijn. Niet streng, maar duidelijk en consequent. Heel veel dingen zijn verwarrend voor je paard als je niet consequent bent. Dat merk ik ook bij het trainen van mijn eigen paarden. Bij het trainen is het belangrijk om je paard echt te leren kennen. In zijn lichaam en in zijn karakter. Ik vind het belangrijk om een zo goed mogelijk passende training te vinden voor iedere combinatie. 

Een belangrijk deel van mijn werk is sleutelen aan de basis. Ik kijk naar je paard en wat hij nodig heeft. Daarbij werk ik veel via het Skala der Ausbildung. Toch heb ik ook trainingen bij Academy Bartels gevolgd en ging ik laatst naar een masterclass bij Anky van Grunsven. Zo probeer ik de klassieke rijkunst te combineren met moderne inzichten, al neig ik nog steeds wel meer naar de klassieke kant. Er zijn meer overeenkomsten tussen de trainingsmanieren dan verschillen. Al zijn er wel verschillen in timing. Waar het in de moderne dressuur normaal is om handhulpen zonder been en beenhulpen zonder hand te geven, komt dat in de klassieke dressuur pas bij de verfijning.

Met mijn kennis help ik je graag bij het ontwikkelen van jou en je paard. Je paard beter leren kennen, hem beter maken en zien ontwikkelen. Dat je naar elkaar toe groeit. Dat is het doel. Hoge punten en goede klasseringen zijn daar een logisch gevolg van, niet andersom.